Twee primeurs op één dag in Muntgebouw Utrecht

Afgelopen woensdag 22 januari beleefden twee trotse personen elk hun eigen primeur. Koning Willem-Alexander verrichte de ceremoniële muntslag van de nieuwe Nederlandse euromunten met zijn eigen profiel. De ceremonie vond plaats in de Muntzaal van de Koninklijke Nederlandse Munt, onder het toeziend oog van gastheer Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën, en van Muntmeester Maarten Brouwer. In totaal activeerde de Koning acht muntpersen met de acht verschillende euromunteenheden die Europa kent. Hierna verplaatste het gezelschap zich voor een hoogwaardig informeel samenzijn naar het aanpalende Muntgebouw. Voor Adriaan Derksen, de trotse nieuwe eigenaar van het Muntgebouw Utrecht, was het extra speciaal want het was ook zijn eerste bijeenkomst in het net geopende Muntgebouw Utrecht.

 Kunst op de cm2

“Voor de Koninklijke Nederlandse Munt begint met het aantreden van een nieuwe vorst een nieuw tijdperk. (…) De nieuwe euromunten met Koning Willem-Alexander vormen een prachtige brug naar het hedendaagse Nederland en de kunst van het munten slaan. De details en facetten die de ontwerper Erwin Olaf in het profiel van de koning heeft opgenomen, zijn moeilijk om op een klein metalen voorwerp als een munt af te beelden. Het is ons gelukt en daar zijn wij trots op. Het illustreert wat wij als modern munthuis kunnen”, aldus Muntmeester Maarten Brouwer.

Als het voor de Koning kan…

“De positieve reacties stromen ook vandaag nog binnen, zelfs ik had niet gedacht dat op zo’n korte termijn zo’n grote locatie kon worden gerestyled en operationeel kon worden klaargestoomd voor dit topontvangst. Ik ben bijzonder trots dat het ons is gelukt en alle hoogwaardigheidsbekleders zo enthousiast hebben gereageerd” aldus Adriaan Derksen, de trotse eigenaar van het Muntgebouw Utrecht. “Wij maken al een vliegende start mee qua aandacht en aanvragen, maar dit eerste zeer bijzondere event zal voor altijd in ons geheugen gegrift staan. En als het voor de Koning kan en zo goed gaat, dan kunnen we het voor iedereen!”

Kleuren

Het Muntgebouw is een duurzame locatie en dus ook de nieuwe verlichting moest voldoen aan alle eisen van de Greenkey. “Alle gangen en meeste zalen zijn voorzien van ledverlichting en is in te stellen op verschillende kleuren. Afgelopen woensdag kleurde natuurlijk alles oranje en ik moet eerlijk bekennen dat ik kippenvel kreeg toen alle verlichting aanstond. Het schitterende gebouw met zijn bouwkundige trappenhal, gangen en details liet nog meer van zichzelf zien dan dat ik voor mogelijk hield” aldus Derksen.

Over ‘Muntgebouw Utrecht’

Het Muntgebouw is dé plaats voor het organiseren van elke bijeenkomst. Het Rijksmonument, gelegen aan het water in een schilderachtige omgeving en toch op steenworp afstand van de Jaarbeurs en Utrecht CS, is de plek waar alle euromunten worden geslagen en dus letterlijk en figuurlijk een locatie van waarde. Door de uitbreiding is er naast het Auditorium (160 personen plenair) een nog grotere plenaire ruimte (300 personen) ontstaan: de Productieruimte. Door de unieke opbouw van het pand en haar brede gangen kunnen meerdere evenementen en congressen tegelijkertijd worden georganiseerd op dezelfde dag maar het gehele pand kan natuurlijk ook exclusief worden afgehuurd. Waar voorheen het Rijksmonument enkel voor geld gerelateerde congressen en evenementen kon worden gebruikt, zijn nu alle soorten van bijeenkomsten welkom. Productpresentaties, congressen, meetings, diners, privébijeenkomsten en nog veel meer